Val i Vitryssland

Senare i dag är det parlamentsval i Vitryssland, landet vars namn kommer från att ryssarna i regionen var fria. Detta känns väldigt ironiskt med tanke på att Vitryssland idag är Europas enda diktatur. Alexander Lukasjenkos tid som president går enligt landets konstitution visserligen ut nu i dagarna eftersom man bara får sitta i två mandatperioder, men han har smart nog ordnat så att det i dagens val även ska röstas om att han ska få sitta på obegränsad tid.

Trots att landet har haft en del val under det senaste decenniet då Lukasjenko suttit på presidentposten så finns det få tvivel om att Vitryssland är en diktatur. Att parlamentet går emot presidenten och till och med utser en ny spelar mindre roll när Lukasjenko kan ignorera det och har sådan makt så att den nyutnämnda presidenten inte vågar stanna kvar i landet utan flyr utomlands. Säkerhetstjänsten heter fortfarande KGB och är man oppositionsledare är det lätt hänt att man, som Gennadij Karpenko i april 1999, råkar ut för en “hjärtattack”.

Men jag kan ändå inte låta bli att på något sätt fascineras lite över Vitryssland. Det är liksom en diktatur. Här i Europa. Helt sjukt. Jag har aldrig besökt en diktatur men tror att det skulle vara intressant. Innan jag dör vill jag ha rest till en diktatur. Egentligen borde man kanske bojkotta dem, men det känns lite speciellt och spännande att ha varit i en sådan. Och Vitryssland ligger nära till hands.

Låt oss dock hoppas att Vitrysslands folk i dag avsätter “Farsan”, som Lukasjenko i folkmun kallas, så att vi till slut blir av med Europas siste diktator. Dessvärre är det inte så troligt. De tidigare valen har kritiserats starkt av oberoende valobservatörer och även den här gången har valfusket börjat redan innan rösträkningen. Men man kan alltid hoppas.

Det blev lite seriöst här i dag. Jag som egentligen inte hade tänkt skriva något alls eftersom det inte hänt något speciellt i mitt liv. Lite smått studerande är väl det enda. Men så blev det ändå några av mina tankar om Vitryssland.

Sedda filmer:
I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)

0 tankar kring ”Val i Vitryssland

  1. när jag läste val i vitryssland började jag direkt tänka på om det var en ny strandad val som hade kommit på villovägar…

  2. Mustachen på Lukasjenko ser ite riktigt ut att passa på honom?
    LÄgg även märke till att endast en av mikrofonmuffarna framför honom är röd, bara en!