Nytt år

Då har det alltså blivit ett nytt år igen. Nyårsafton blev väldigt lyckad tycker jag, trots att det bara hade blivit två timmars sömn natten innan. Vi åkte redan vid klockan två till Gamla stan för att förbereda maten tills gästerna skulle komma vid klockan 19. Förrätt: vitlökstoast med ost (vegansk smältbar ost finns numera att köpa på Vivo på Fridhemsplan!), huvudrätt: potatis, Quorn-/sojafilé och grön-/rosépepparsås, efterrätt: päronhalvor med mintchoklad. Bland alla som var där fanns bl.a. Björn, Maria och Emma (värdinna och numera innehavare av en väldigt cool tatuering på vänsterarmen). Mer om kvällen finns i beskrivningarna till bilderna i fotoalbumet. Efter att festen var slut åkte Björn, Maria, Sara och jag hem till Björn och Maria för att sova. Sara, måste jag säga, var väldigt trevlig. Vi hade tydligen träffats redan förra nyårsafton på en förfest i Stockholm men ingen av oss kom, pinsamt nog, ihåg det.

En riktig cool grej (tycker jag i alla fall) som hände på nyårsafton som förtjänar ett eget stycke var att en kille hejade på mig enbart på grund av att vi båda hade skägg. Detta har varit ett av mina mål som jag velat uppnå innan jag rakar mig. Nu är det bara ett mål kvar: ettårsskägg. Det känns lite svårare att uppnå det dock men jag ska försöka.

När jag vaknade på nyårsdagen åkte jag direkt till Uppsala där Fredrik, Hanna, Albin och jag skulle ha Sagan om ringen-dag. Fredrik hade nämligen nyligen fått sin extended edition-box med alla tre förlängda versionerna på totalt 11 timmar och 22 minuter. Linssoppa, baguetter, läsk och chips i mängder förtärdes under dagen. Skulle man kunna tro men det blev faktiskt inte så mycket. Jag drack t.ex. bara två av mina 1,5-literscolor.

Söndagen förflöt utan några större händelser. I måndags däremot hjälpte jag Johan och hans flickvän Sofie med att flytta och köpa en massa grejer på IKEA. Med oss var även Jonas från korridoren som de flyttade ifrån. Vi var på IKEA i fem timmar! Jag vet inte om jag nånsin varit där så länge. Efter ungefär halva tiden var vi till och med på deras restaurang och de hade faktiskt veganska tortillas som var mycket goda. När jag ändå hade tillgång till en massa sköna soffor tänkte jag passa på att ringa folk som jag ringer gratis och prata en massa. Tyvärr så var den personen som jag ringde (de andra gick inte att nå) inte lika pigg på att prata med mig trots att han i vanliga fall brukar klaga på att jag ringer honom för lite. Och hans fru tyckte det var viktigare att spela tv-spel än att prata med mig. Dagen var i alla fall rätt kul trots allt slit med flytt och möbelinköp. Jag fick dessutom backa med släpvagn vilket man inte gör var dag. Jag måste även tillägga att deras nya lägenhet kändes väldigt schyst.

På kvällen efter att IKEA var över och allt hade burits in så skulle jag spela biljard i Luthagen med Fredrik. Vi funderar på att bli riktigt bra på det och då är det nog bra att träna lite. Det gick ganska bra för att vara första gången vi spelat i år. Fredrik vann väl totalt men jag tycker nog ändå att det var ganska jämt mellan oss.

mattiasw.com har förresten fått sin 10 000:e besökare nu. Det känns trevligt.

Något som är irriterande är att det är nån jäkla helg nu. Speciellt när man behöver använda vissa butiker som fått för sig att ha stängt då. Förhoppningsvis är i alla fall inte biljardhallarna stängda för i morgon hade jag och Fredrik tänkt att spela igen. Efter det ska jag träffa Lina för första gången sedan 10:e december, d.v.s. nästan fyra veckor sedan, och för andra gången någonsin. Det ska bli kul.

Och glöm nu inte att titta på bilderna från nyårsafton.

Sedda filmer:
Contract Killer (1998)
Alexander (2004)
Kellys hjältar (1970)
Suicide Circle (2002)
Rounders (1998)
Familjen är värre (2004)
Sagan om konungens återkomst (2003)
Sagan om de två tornen (2002)
Sagan om ringen (2001)
Old Boy - hämnden (2003)
En amerikan i Paris (1951)
The Forgotten (2004)

0 tankar kring ”Nytt år

 1. Öhh Mattias, du om någon brukar ju vara språkpurist, vad är "nånsing" för något? Vet inte om jag törs ställa fler språkfrågor till dig, kanske är du på väg ner i träsket tillsammans med oss andra som tycker att mellanslagstangenten reagerar snabbare än alla andra tangenter, eller kanske skriver Södertsröm i stället för Söderström.
  Man får nog be om en skärpning på språkfronten för att du skall ha fortsatt förtroende. En dag står de där utanför din dörr, Språkvårdsgruppen, de kommer att sätta handfängsel på dig och låsa in dig i hundra år med straffarbete i form av att för hand skriva av SAOB så som den ser ut idag, och sedan när det är klart, skriva om världens samtliga religiösa skrifter.

  Men kanske har du en chans att klara dig på gamla meriter, men vem vet vad lång och trogen tjänst är värd i dagens korrumperade och desillusionerade samhälle.

  Lycka till!

 2. Tack för att du hittade det. Har rättat till det nu. Jag brukar läsa igenom texten en gång innan jag lägger upp den men det räckte tydligen inte den här gången. Om du även undrar över varför jag skriver t.ex. nånsin i stället för någonsin så har jag bestämt mig för att de här inläggen ska vara lite närmare mitt talade språk än om jag t.ex. skulle skriva en artikel. Nån, nåt etc. är dessutom ganska accepterat (används t.ex. i undertexter på tv och film). Jag vet att jag är onödigt petig när det gäller sånt här men det är främst för mig själv och jag trivs med det.

  Sen undrar jag över lite saker. Menar du att jag brukar klaga på om folk t.ex. kastar om bokstäver i ord de skriver? Jag är nämligen väldigt säker på att jag verkligen inte är på det sättet om det inte gäller korrekturläsning (och då är det ju enbart schyst att säga till om sådant eftersom det då troligtvis är en viktig text som ska läsas av andra och inte bör innehålla stavfel m.m.). Skriver jag på t.ex. ICQ eller mail med någon säger jag aldrig till om stavfel vare sig de är avsiktliga eller inte (om jag inte vet att personen vill att jag ska säga till). Särskrivningar kan jag tänka mig att jag påpekar ibland (men det är i så fall ändå väldigt sällan) om de gör att det blir svårt att förstå, vilket det faktiskt blir ibland även om många inte tror det och fortsätter vara ointresserade av att inte skriva isär.

  För min egen del vill jag gärna att folk påpekar fel jag gjort (som du nyss gjorde) så jag kan rätta till dem. Detta gäller även om det är stavfel jag inte är medveten om. Det är t.o.m. ännu viktigare då eftersom jag i så fall lär mig den riktiga stavningen. Jag försöker utveckla mitt språk hela tiden och de enda texter jag skriver nuförtiden är nästan på min hemsida och via mail och IM. Därför är det också där jag tränar på det, men det betyder verkligen inte att jag vill att alla andra ska skriva helt korrekt svenska utan några okonventionella förkortningar, egna stavningar på ord eller dylikt.

 3. Jag menade absolut inte att du brukade påpeka andras fel, och jag har heller aldirg upplevt det så. Jag skulle själv vilja skriva mer korrekt, men har väl helt enkelt inte tillräckligt med motivation att göra något åt det.

  Tycker att språket mår bra av utveckling och där ingår enligt min mening både nystavningar och diverse mer eller mindre korrekta förkortningar.

  Var inte alls menat som kritik mitt första inlägg, men det tror jag du förstod.

  Med hemliga väsningar , Robert