Tv-krönika

Är det någon annan som har märkt att användningen av substantivet “tänk” har ökat dramatiskt de senaste åren? Jag har länge tyckt det låtit hemskt. “Det här X-tänket är jag inte direkt överförtjust i.” Filip Hammar använder det i ungefär varannan mening. Han har dock mest gjort att jag ogillar det lite mindre måste jag erkänna. Vet inte varför. Troligtvis är det för att han är så cool. Eller cool förresten. Filip Hammar är ofta extremt ocool. Därmed inte sagt att han inte är bra för det är han verkligen.

En annan grej som jag också börjar ändra åsikt om – och det här skrämmer mig lite – är Fredrik Strage. Han är ju hemsk. Men det var nånting med honom för ett tag sedan som fick mig att tänka i alla fall lite annorlunda. Minns inte exakt vad det var men han var väl med i radio eller tv eller nåt. Nu senaste var han med i moraltestet i Christer i P3 förra onsdagen. Jag trodde givetvis att han skulle svara helt idiotiskt på sitt vanliga jobbiga sätt. Nu blev det ju dock inte så utan han svarade helt okej. Många svar var förstås felaktiga, men han hade ofta bra och ärliga förklaringar som t.ex. att han ju är inkonsekvent. De som är sämst i moraltestet svarar dumma saker men hävdar att de är konsekventa (oftast är det politiker som använder sig av denna metod). Jag kan även nämna att ett av herr Strages svar var att det är fritt fram att göra plågsamma djurförsök så länge man inte gör det på djur som är gulliga.

En sak som förbryllar mig något just nu är varför de väljer att göra dåliga svenska tv-serier nuförtiden i stället för bra sådana. De två bästa exemplen är så klart Medicinmannen på TV4 och Kommissionen på SVT1. Medicinmannen är förstås gjord av Kjell Sundvall och efter totala skitfilmer som Hotet (2004) och Hur som helst är han jävligt död (2000) (kan vara den sämsta svenska filmen någonsin) så är det väl inte så förvånande att inte heller det här blir speciellt bra. Men sen kommer man att tänka på några av de andra filmerna han gjort, främst Grabben i graven bredvid (2002), Sista kontraktet (1998) och Jägarna (1996), som faktiskt är rätt bra om jag nu minns rätt. Väldigt underlig människa den där Kjell som har sådana variationer. I Medicinmannen har han helt struntat i att tänka på att det även om det är fiktion kanske skulle vara i alla fall lite verklighetstroget. Att skådespelare som Mikael Persbrandt ställer upp känns även det konstigt. Han som oftast är väldigt bra blir faktiskt rätt dålig när han får spela i en sådan här serie.

De sista fyra delarna av Kommissionen har släppts på DVD nu och jag har ju faktiskt sett alla delarna trots tråkigheten i det hela. När jag väl börjat se en serie har jag svårt att sluta oavsett kvaliteten. Första avsnittet var lite spännande. Stor explosion i Stockholm liksom. Det är ju nästan här. “Schyst! Det här kommer bli en kul serie att följa.” Sen inser man att själva attacken varit och att resterande elva delar kommer vara astråkiga. I avsnitt nio var det förstås en “attack” till men så jäkla kul var den ju tyvärr inte. “Ett svenskt 24” har jag nog hört någon säga, men det blev ganska långt därifrån. I stället låter de bl.a. någon okänd aktivist de hittade på en demo börja jobba med dem i deras av SÄPO säkerhetsklassade kontor. Den osannolika aktivisten Uni blir givetvis misstrodd av polismannen vars mest komplexa logiska tankekedjor innehåller högst en länk, men goda vänner blir de likväl efter ett tag. Uni löser för övrigt Rubiks kub på ca tre sekunder. Nämnas bör kanske också att den snabbaste tiden i senaste VM i att lösa Rubiks kub var 16,71 sekunder.

Nej, jag tycker inte att allt på svensk tv är dåligt. Både t.ex. Rallarsving och Grattis världen är ju genialiska program, men det beror givetvis mest på programledarna. Lite som du som nyss börjat på SVT1 känns också helt okej. Speciellt så är Magnus Härenstam som vanligt fantastisk. Han borde skådespela mer.

Topp 5 radarpar:

1. Filip och Fredrik (Grattis världen, High Chaparall, 100 höjdare, Ursäkta röran! Vi bygger om.)
2. Musse och Andreas (Rallarsving)
3. Anders och Måns (Anders & Måns, Så funkar det)
4. Peter och David (Hey Baberiba, God afton, Sverige, Pyjamas)
5. Johan och Palle (Wimans) (i brist på andra, men de var faktiskt väldigt bra)

Det är ont om kvinnliga. Christine Meltzer måste jag säga är dock väldigt bra i Hey Baberiba så de borde kanske vara en trio där.

Dagens tips bland koreansk film: Brotherhood of War (2004)

Lästa böcker:
Mustaschen (Emmanuel Carrère)

Sedda filmer:
Belly of the Beast (2003)
R-Point (2004)
Flashdance (1983)
Brotherhood of War (2004)
The 40 Year Old Virgin (2005)
Star Trek - First Contact (1996)

0 tankar kring ”Tv-krönika

  1. nej det är verkligen märkligt det här med kjell sundvall. om man nu kan göra filmer som är bra är det väl idiotiskt att göra dåliga filmer? skillnad vore det ju om man bara kunde göra dåliga filmer, då förstår man ju att det inte finns kapacitet att göra bra filmer, men i detta fall är det ju inte så. märkligt.
    förövrigt tycker jag att musse och andreas borde göra mer tv och kanske också lite film. det kan aldrig vara dåligt