Åland

Jag glömde det i förra inlägget men jag måste ta upp baksidestexten på Belly of the Beast-dvd:n (detta är alltså allt som står).

“Du vet säkert vad som händer när Steven Seagal blir sur. När hans dotter kidnappas blir han inte bara sur, han blir rasande. Han sparkar in dörrar och slår sig fram med grym effektivitet i sin jakt på gärningsmännen.”

Bara det är ju roligt. Kanske den bästa baksidestexten jag läst. Samma text finns även på danska och norska. På finska däremot (äntligen får man lite användning av alla nerlagda timmar på finskastudier) är texten helt annorlunda och tar upp handlingen på riktigt. Bland annat berättas det att den islamiska fundamentalistgruppen Abu Karaf har kidnappat två flickor. De ville ha dottern till en senator men tog även hennes kompis vars far råkar vara f.d. CIA-agenten Jake Hopper (Steven Seagal) och det hela avslutas med “Abu Karaf har retat upp fel man.” Det här är humor.

För tre veckor sedan hade Per sin årliga halloweenfest i Tyresta. Som vanligt blev det riktigt roligt och den här gången hade jag lagt ner mer tid på min kostym än tidigare år. Förutom att det var väldigt kul så lärde jag mig att sy bättre och så fick jag mig en dräkt som jag gjort själv. Är man intresserad så finns det foton från kvällen.

Förra veckan var det Åländska veckan i Enköping. Det bästa sättet att avsluta den på var naturligtvis att resa dit så i lördags tog jag och några vänner färjan över till våra grannar i öst. Där var vi bland annat förbi Pommern (som dock var stängd för säsongen) och vattentornet.

Debatt i kväll handlade om andlighet, att framförallt ungdomar blir mer och mer intresserade av religion. Det var bland annat en kristdemokrat (Tuve Skånberg) med i studion som bekände sig till kreationismen, eller intelligent design som det vanligtvis kallas i USA, d.v.s. att människan och världen är skapade av Gud. Jag tycker det känns läskigt att det ens diskuteras. Det betyder ju att människor på allvar tror på sånt. Själv har jag svårt för att förstå att folk är så obildade i dagens samhälle. Religiositet överhuvud taget kräver ju en viss förmåga att bortse från både förnuft och logik. Tuve vill dessutom att intelligent design ska läras ut i skolan som en teori likvärdig med evolutionen. Att man överhuvud taget kan likställa en tro som inte har någon grund alls i empiriska fakta med en vetenskaplig teori som det i princip råder konsensus om och som har många bevis bakom sig känns bisarrt, men även lite skrämmande.

Sedda filmer:
The Valley of Gwangi (1969)
Tala med henne (2002)
Layer Cake (2004)
The Doom Generation (1995)
Lady från Shanghai (1947)
12:01 (1993)
Doom (2005)
Serenity (2005)
Chicken Little (2005)
Rounders (1998)

6 tankar kring Ӂland

 1. intelligent design diskuterades på morgonpasset i p3 för några veckor sedan. tydligen är det väldigt stort i usa.

 2. Ja, det är ju läskigt nog det. Jag stötte på den här artikeln senast i dag. Det är väldigt skrämmande när företag är rädda för att sponsra en utställning på det här sättet.

 3. “Religiositet överhuvud taget kräver ju en viss förmåga att bortse från både förnuft och logik.” – Skönt att även du har fördomar Mattias. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om dina uttalanden denna gång, självklart håller jag med dig i fråga om evolution vs intelligent design. Men med ett förflutet inom svenska kyrkan så känner jag mig ändå lite idiotförklarad av ditt inlägg. Dock är det absolut inte på den nivån att jag känner mig kränkt, mer lite fundersam över varför jag tar åt mig då jag håller med dig i det allra mesta du skrev.
  Jag har svårt att tänka mig mina forna “kollegor” inkl. präster som oförnuftiga.

  Hmm klurigt.

  Hur som helst, kul med nya inlägg i bloggen, fortsätt med det. Du förresten, skall jag kolla efter fler Oscarsboxar i Kina? Åker på måndag!

 4. Det där är väl den enda meningen som kan vara stötande för religiösa som inte är kreationister. Att den hamnade i det här sammanhanget var nog mest p.g.a. att jag var lite upprörd efter debatten, men jag står fortfarande för innehållet. Som jag ser det så finns det ingenting som tyder på att det finns ett eller flera övernaturliga väsen som på ett eller annat sätt påverkar/har påverkat oss. Att bortse från detta och ändå tro på t.ex. Bibeln och att det är Guds ord ter sig för mig då vara väldigt ologiskt. Jag kan förstå att folk i vissa tider velat ge förklaringar till varför världen ser ut som den gör och hur saker och ting fungerar, men idag borde man i stället leta efter svaren i vetenskapen som har svar på många frågor och i framtiden kommer kunna lösa ännu fler.

  Jag inser också att vissa människor har ett behov av att känna att det t.ex. finns något mer än det vi ser eller att vi inte bara släcks ut när vi dör utan kommer vidare till något annat. Det kan ju ge en viss tröst i tillvaron att tänka så och jag skulle säkert kunna känna så själv också. Om det inte vore för att det går emot det vi lärt oss om hur universum fungerar och inte har sin grund i en rationell syn på världen. Det är det jag menar med att man måste kunna låta bli förnuft och logik ett tag. Man kan dock naturligtvis vara väldigt intelligent och smart i övrigt men när det gäller just den här punkten så är det något med logiken som brister.

  Över till Kina i stället. Jag har inga direkta önskemål om film just nu men om du skulle hitta något du tror jag är intresserad av så kan du ju alltid höra av dig. Hoppas du får ytterligare en trevlig vistelse där.

 5. Rätt Mattias, man skall kunna ha en saklig förklaring till sina åsikter i ett ganska “lättinflammerat” ämne, det tjänar man på. Jag tycker att du lyckas med det i detta fallet, och jag kommer inte att säga emot dig i något av det du skrivit, eftersom jag också är en vetenskapsnörd (vilket du borde veta va?).

  Jag hör av mig om jag hittar något kul i Kina, jag menar jag kan ju alltid ringa och väcka dig 07:00 en gång till ;)

  Ha det gott!

 6. Det vet jag mycket väl att du är. :-)

  Du är alltid välkommen att väcka mig när det gäller sådana viktiga frågor.

Kommentarer inaktiverade.