Många bollar i luften

Det här är en händelserik helg. I går var det den 1 december och de traditionella julkalenderkvällarna startade. All info om dessa finns på Myrsten Adventures. Detta år är det mest genomarbetade hittills med flera nyheter (idémässigt; tidsbrist har dock gjort att några småsaker kvarstår att ordna upp). Den första kvällen skriver dock Fredrik Henriksson mer om i sin recension nedan i detta inlägg. Förhoppningsvis kommer detta bli ett återkommande inslag här i bloggen och jag ger plats åt honom närhelst han behöver. (För den uppmärksamme kan nämnas att mitt namn i slutet av varje blogginlägg läggs dit automatiskt men det är alltså Fredrik som skriver alla recensioner av julkalenderkvällar här och inte jag.)

I dag var det det tidigare utannonserade klubbmästerskapet i Enköpings pokerklubb dit jag hade vunnit en plats. Det gick så där. Hamnade på tionde plats, två ifrån finalbordet. Lite surt. Toligtvis går det dock bättre nästa gång.

I morgon flyttar jag till Rågsved i Stockholm. Det var nog bara några få som inte visste om det än men det känns ändå lite dåligt att jag inte nämnt det tidigare. Det tar mycket längre tid att packa än man tror. Morgondagen kommer bli jobbig. Jag har inte hunnit med så mycket eftersom allt har gått väldigt snabbt och jag sedan länge redan varit uppbokad den här och förra helgen.

Avslutningsvis kommer den utlovade recensionen av den första julkalenderkvällen år 2006.

Julkalenderkväll nr 1

Då var det återigen dags för årets sista månad och med den säsongens julkalenderkvällar. Detta är en tilldragelse som i år fyller tre år vilket gör att den i vissa kretsar börjar i det närmaste räknas som tradition. För detta år har dock en del nya grepp introducerats i ett försök att dels utveckla traditionen för återkommande besökare men också för att locka nya intressenter. En viktig förändring detta år som visar att man räknat med ett större antal besökare är att lokalen för kalenderkvällarna har flyttats in mot de centralare delarna av Uppsala, utökats i yta samt att ytterligare sittplatser har installerats.

Årets upplaga består av förevisningen av två stycken julkalendrar från tidigare år och en heminspelad kalender som initiativtagarna till evenemanget kallar: ”kalender für alle”. Varje kalenderafton bjuder också på ett unikt tema och kvällarna avslutas med den sedvanliga dokumenteringen av besökarna. På den informativa webbsidan som knytits till kalenderprojektet står att läsa om de kommande teman vi har att se fram emot. Häribland finner vi TV-spelsteman, mustaschtema såväl som en högintressant juldokumentär. Sidan tillhandahåller också besöksstatistik och fotodokumenteringar från kalenderkvällarna.

Kvällens julkalenderafton började i en sedvanligt trevlig anda med att vi gäster installerade oss i lokalen och bjöds på såväl nötter som pepparkakor och julmust. Till detta tillkom också små skumgodisar i form av tomtar, granar och klockor. Även godisar, vilka mycket väl skulle ha kunnat vara helt vanliga Ahlgrens bilar men som till våran stora glädje hade formen av små slädar, bjöds det på.
När klockan äntligen slog 20:00 var vi en liten skara som med stor nyfikenhet väntade på kvällens föreställning men mycket likt rockstjärnor valde kalenderkvällarnas initiativtagare Per och Mattias att låta sina gäster vänta runt 45 minuter innan allt kunde börja. Under tiden hade man hoppats på att lyssna till julmusik eller annan underhållning, men alls icke. I tystnad som endast avbröts av några sent insläntrande gäster fick vi sitta och vänta.

När den långa väntan äntligen var över kunde kvällen börja och gjorde så med det såväl aktuella som unika temat “Rågsved”. Då Mattias glatt utannonserade att han avsåg att flytta till Rågsved visades en kort samhällsinformativ dokumentär om förorten, dess historia och hur den ser ut idag. Väl efter denna började förevisningen av årets kalendrar. Först ut var den mästerliga “Sunes jul” från 1991 med bland annat Peter Haber som Sunes pappa. Därefter det egeninspelade inslaget “Kalender für alle” som bygger på den svenske “komikern” Peter Wahlbecks kalender med samma namn. Idén att göra en egen inspelning där endast ett sammandrag av innehållet till den egentliga kalendern läses upp är givetvis storslaget tänkt, men med ett svagt arbetsmaterial lyfter försöket aldrig riktigt. Kvällen fortsatte med den betydligt svagare kalendern “Mysteriet på Greveholm” från 1996. Tyvärr är klasskillnaden mellan “Sunes jul” och “Mysteriet på Greveholm” så pass stor att kalenderkvällen blir något obalanserad. Möjligen växer Mysteriet längre in i december. Det återstår att se. I sedvanlig tradition var det efter kvällens kalenderförevisning dags att se den norska dokusåpan “Tomtar på loftet”. Tyvärr hade materialet på grund av Rågsvedsflytt glömts bort och kunde inte visas. För sugna besökare visas dock två avsnitt den 2:a december.

När kalendrarna visats och kvällens tema var avklarat visade det sig att en stor kalender byggts speciellt för kalenderkvällarna. Lucka ett öppnades och till vår stora förtjusning fanns därbakom en kiosk i Rågsved.

Sammanfattningsvis kan nämnas att kalenderkvällarna lider av några barnsjukdomar. Förvisso är det endast i början på december så det finns tid för dessa att rätta till sig. De nya greppen med unika teman och en helt egen kalender är fräscha tag som gör att varje kväll kommer att kännas spännande. Tyvärr så är valet av julkalendrar obalanserat vilket gör att man nästan sitter och hoppas att “Mysteriet på Greveholm” ska ta slut så att kvällen kan få fortsätta. Per och Mattias ”Kalender für alle” är ett roligt inslag som tyvärr kämpar mot ett hopplöst manus men är sevärt för initiativtagarnas engagemang. Besökarantalet för kvällen uppgick till slut till 14 stycken deltagare vilket skulle vara ett deltagarrekord även för tidigare kalenderkvällar. Detta är dock en siffra man kan ifrågasätta då besökarna endast var hälften till antalet när kvällen väl skulle ha börjat och vissa av gästerna endast kom till fotograferingen. Förseningar och brist på julmusik drar naturligtvis ner det sammanlagda betyget som blir 18 luckor av 24.

/Fredrik

Dokumentären om Rågsved och vår uppläsning av Kalender für alle finns att ladda ner på Myrsten Adventures.

Sedda filmer:
You, Me and Dupree (2006)
My Super Ex-Girlfriend (2006)
Pirates of the Caribbean - Död mans kista (2006)
Casino Royale (2006)

0 tankar kring ”Många bollar i luften

  1. Att skriva "komikern" istället för Komikern känns som ett plumpt tilltag, Fredrik.

  2. Peter Wahlbeck är, hur mycket man än vill, inget annat än en "komiker". Du är givetvis fri att tycka vad du vill. Det svenska språket är dock uppbyggt utav regler som bör följas. Detta medför också att versaler används sparsamt och inte slösas bort på annat än namn, i början på meningar och möjligen vissa förkortningar.

  3. Ja, du har rätt. Versalisering ska inte missbrukas, även om reglerna är aningen mer invecklade än du ger sken av.

  4. Naturligtvis, jag ger ju en populärvetenskaplig bild för att inte komplicera i onödan.

  5. Mattias! Jag tycker du borde lägga till Rågsveddokumentären i listan över sedda filmer. Det är förvisso ingen stor Hollywoodfilm men bör för den sakens skulle inte ignoreras.

  6. Sedda filmer kräver tyvärr en IMDb-länk för att de ska gå att lägga in (det sker automatiskt). Jag har i alla fall sett den ifall någon undrar och kommer man hit och hälsar på så får man se den (har man redan sett den innan så vill man nog inte komma hit).