Mattias och de tusen papperstranorna

Nu har den första HD-DVD-filmen lagts ut för nerladdning över BitTorrent. Så bra var det kopieringsskyddet. Det är fascinerande hur positiva de alltid är till nya metoder för att hindra piratkopiering. Man kan ju tänka att de kan få hålla på bäst de vill. Problemet är bara det att den som drabbas mest av allt det här är den vanlige konsumenten som hindras att använda det den köpt på det sättet den vill. Man kan inte spela det var man vill och man kan inte använda vilka uppspelningsprodukter man vill utan måste köpa nya enbart på grund av kopieringsskydden.

Häromdagen var det en som sa att det inte går att använda piratkopierade filmer i Windows Vista. Det är möjligt att det inte är sant men det är inte enda stället jag hört det ifrån och med tanke på DRM m.m. så verkar det inte speciellt otroligt. I vilket fall som helst så om det är sant och det inte är trivialt att kringgå så kommer det bara att gynna producenterna och aldrig konsumenterna. Knappt det förresten. Microsoft med flera kommer troligtvis förlora användare i ännu större takt om de använder såna här metoder. Dessutom är det ett stort hot mot att man har (eller i alla fall kan ha för er som inte valt fria alternativ än) full kontroll över sin egen dator. Med Windows Vista i spetsen styrs det du kan och får göra med din dator mer och mer av andra än av dig själv.

Över till något trevligare. I år har jag bestämt mig för att försöka vika ett tusen papperstranor för att få evig lycka. Jag har hört och läst på flera ställen att om man viker ett tusen tranor under ett år så kommer man få evig lycka. Då är det dumt att inte ens försöka, tänkte jag, så den första januari i år började jag med det projektet. Det räcker med tre om dagen, och då har man ändå en massa dagar över i slutet av året. Jag ligger dock lite efter för tillfället men det är förhoppningsvis övergående.

Här om dagen såg jag förresten “Punk – som en spark i anus på varende jävla kotte” och fick se lite delar av Rågsved för några decennier sedan. Spännande.

Och som en sista kommentar så verkar det som att polisen har ont om pengar och behöver hjälp av allmänheten för att få ny utrustning:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=606738

Vikta tranor: 3,2 %

Lästa böcker:
Sadako and the Thousand Paper Cranes (Eleanor Coerr)

Sedda filmer:
This Film Is Not Yet Rated (2006)

0 tankar kring ”Mattias och de tusen papperstranorna

 1. Du ligger ju lite före den beräknade takten vilket kommer göra att du tröttar ut dig. Det kan inte sluta bra det där.

 2. Jag måste eftersom jag tänkt vara borta en stor del av våren. Vem vet om det finns papper där jag är?

 3. Du bör utgå från att det inte finns papper där.
  Tranan själv borde också ha en hatt. Som det står en trana på som har en hatt som…

 4. en tanke är ju annars att du bryr dig om din hälsa och börjar röra dig istället för att sitta inne och vika pappersflygplan..

  tråkbjörn

 5. Jag sprang idag. Fy sjutton fy tusan. Ska man verkligen springa när det är så här kallt?

 6. Oj oj, nu blev det väldigt allvarligt. Som tur är utesluter inte tranor och träning varandra. Dessutom så viker jag ju knappt några tranor ändå så.
  Det finns en annan som skriver här som sprang tre mil den dagen. Han kan nog svara bättre på den frågan.