Biljettkontroll

I dag råkade jag ut för biljettkontrollanter. Det känns alltid läskigt för de ser så otrevliga ut. I stället för att lydigt visa mitt säsongskort önskar jag att jag gjort så här:

SL-kontrollanternas jaktinstinkt fås fram genom…

Men nu lät jag dem trakassera en sjukpensionär i stället. Undrar hur kul det är att ha ett jobb som går ut på att sätta dit människor som inte är lyckosamma nog att ha råd att betala varje gång de måste resa någonstans.

Vikta tranor: 37,0 %

0 tankar kring ”Biljettkontroll

 1. Det är intressant hur folk instinktivt drar skitdåliga lögner när de blir ertappade med att tjuvåka. Jag kommer ihåg en tjej som först körde med "jag har inget leg på mig" och sedan ljög ihop ett personnummer sådär utan att tänka på att det är kontrollsiffra. Så de ringde till SL där någon som kunde både addition och gångertabell fick räkna ut att hon ljög. Jag steg dock av innan det hela avslutades.

 2. Jäklar. Det blev ju som att jag bloggade i din blogg snabel. Rätt kul idé att tjyvblogga i andras bloggar. Här kommer en till:

  I onsdags när jag åkte hem från data-kurs på Sun i Kista så satt jag brevid en tjej som pratade i mobiltelefon: "JA ALLTSÅ, DU FÅR INTE SÄGA DET HÄR TILL NÅGON, DET ÄR KONFIDENTIELLT, FATTAR DU" och sedan berättade hon om någon eu-parlamentstjänst som skulle tillsättas och vem som skulle få den, fortfarande med versaler så att alla i vagnen hörde…

 3. Om man vill ha en tv-apparat men inte har råd att köpa den, ska man gå in i en butik och stjäla den då? Om man inte har råd att klippa sig, ska man då kanske gå in till en frisör och tvinga honom att klippa en gratis? Om man vill ha en bil, då kanske man kan bryta sig in i någons garage och hämta en.

 4. Det där är inte så bra exempel. Som plankare stjäl man inte från privatpersoner eller privata företag. Framförallt är en resa inte en fysisk sak som någon kommer sakna och SL säger till och med själva att det är de som inte har råd som plankar, d.v.s. de skulle ändå inte betala om de inte plankade. De skulle dock förlora sina jobb om de slutade åka med kollektivtrafiken, eller inte kunna söka ett nytt om man är i den situationen (vilket lite ironiskt i längden skulle kunna betyda mindre skatteintäkter och därmed högre avgift i kollektivtrafiken). En bättre jämförelse är med t.ex. sjukvård eller skola (om man tänker sig att det bara till en viss del finansierades med skatter). Kan man inte betala för den sjukvård eller utbildning man behöver har man all rätt att stjäla den. I vissa fall är det förstås även fullt befogat att stjäla från privatpersoner, t.ex. om man inte ens har råd med mat och inte kan få tag på det på något annat sätt. Ibland har nöden ingen lag.

  SL förlorar för övrigt, enligt deras egna siffror, flera hundra miljoner kronor per år på sina försök att minska plankningen, även om man räknar plankningen som inkomstbortfall (vilket man som sagt egentligen inte kan göra). Man kan ju tycka att de borde stå i proportion till varandra.

 5. Jag förlorar flera hundra miljoner kronor på att folk inte ger dem till mig varje år. Jag tycker att det är hög tid för en skärpning av lagstiftningen!

 6. Kontrollanter suger pung. Nu ska dem börja med fler civilklädda kontrollanter som kommer att stoppa vagnarna meellan hållplatserna här så ingen kan gå av. Fy fan för dyr kollektivtraffik. Jag betalar ju för i helvete skatt!

 7. Precis, det borde betalas av skatten så att kollektivtrafiken kostar lika mycket för alla i stället för som nu när en lågavlönad betalar så otroligt mycket mer av sin lön för att resa än en med hög lön gör.

 8. Ja ja, det är en fråga om moral. Nu är kollektivtrafiken inte gratis. Det betyder att man ska betala för sina resor. Om den skulle ha varit gratis så skulle man inte ha betalat.
  Om vi tittar på Uppsala län så täcks UL:s kostnader för busstrafiken till ca 60% av biljettintäkter. Resterande del av kostnaderna täcks av skattemedel. Motsvarande siffra för Upptåget ligger på under 50%. Så vi är alla med och betalar till kollektivtrafiken, varesig vi åker buss, cyklar, går eller åker bil.
  Ditt sätt att se på saken – “Det borde betalas av skatten så att kollektivtrafiken kostar lika mycket för alla i stället för som nu när en lågavlönad betalar så otroligt mycket mer av sin lön för att resa än en med hög lön gör” – skulle kunna gälla allt. Vi äger allt gemensamt, vi betalar allt gemensamt, vi delar på allt. Man har provat såna lösningar på sina håll i världen men det finns inga exempel på att det har varit lyckat hittills.

 9. Bara för att det aldrig lyckats betyder inte att idén är dålig.

 10. Sjukt dålig retorik (och ganska typiskt borgerligt) att dra igång liknelser och överdriva dem för att kunna jämföra med kommunism.
  Eftersom det nu skulle vara väldigt svårt att ha en inkomstbaserad kollektivtrafik borde den väl snarast anpassas efter de som lider mest om den är dyrare. Enhetstaxan i Stockholm var fantastisk, t.ex.

 11. Ibland har man inte möjlighet att ha en moral. Gissningsvis tycker även du att det i vissa lägen är okej att nyttja eller stjäla något man inte betalat för men du och jag har väl olika gränser för när det är försvarbart. Jag tycker det gäller de grundläggande behov man har för att kunna leva ett någorlunda värdigt liv. Idag ingår kollektivtrafiken (i alla fall lokala resor) definitivt i dessa behov.

  Jag tror inte att du egentligen är det men det enda sättet jag kan tolka din kommentar om att betala saker gemensamt är att du är emot det. Skulle alla betala alla kostnader själva skulle välfärden urholkas ganska snabbt. Många skulle inte ha råd med skola, sjukvård, resor m.m. De borgerliga har visserligen ofta försökt motverka förbättringar för de fattigare i samhället, men nuförtiden är det nog ingen inom riksdagspartierna i alla fall som helt vill ta bort ett gemensamt betalande av människors grundläggande behov.

 12. Om vi ska ha gratis resor med kollektivtrafiken så ska det beslutet tas av politikerna, inte av den enskilde medborgaren. Så länge det kostar pengar att åka kollektivt ska den som väljer att åka kollektivt betala för sig. Att man har låg moral ska inte innebära att man ska åka gratis. Skärp gärna kontrollerna istället och se till att alla gör rätt för sig.
  Kollektivtrafiken är redan till stor del betalad av skattepengar. Den som nyttjar bussar, tåg och tunnelbanor bör kunna betala en del av sin egen resa.