Biobränslen

Jag tycker den här artikeln i Svenska Dagbladet om att biobränslen i vissa fall kan vara sämre än bensin är väldigt intressant. Jag har länge varit misstänksam mot etanol som drivmedel (och förtäring med för den delen :-).
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/klimathotet/artikel_850651.svd

SvD hade i dag även en artikel om att antalet fetmaoperationer ökar kraftigt. I den får man reda på att landstinget har ett mål om att halvera antalet feta personer till år 2013. Som det verkar när man läser texten så ska det lösas genom att genomföra fler operationer. Detta om något är väl att angripa symptomen i stället för orsakerna. Varför inte i stället verka för att folk ska äta bättre och motionera mycket mer, framförallt det senare? Bättre både för de som annars skulle drabbas av fetma och andra sjukdomar och för samhällsekonomin. Motionerar man så hållar man sig friskare, det är väldigt enkelt och de flesta vet om det. Jag är mycket väl medveten om att jag länge varit både överviktig och ickemotionerande men jag får väl påstå att jag har kommit till insikt. Eller blivit frälst, för lite så känns det faktiskt. Jag ser en viss likhet med veganismen på flera sätt. Man vet att det egentligen är det rätta men det krävs lite extra övertygelse för att verkligen praktisera det (även om att börja motionera nog är ett mindre steg för de flesta att ta). Sen behöver man förstås inte ta i som en idiot och träna tio pass i veckan, men tre-fyra borde vara minimum för alla. Tänk vad mycket lidande vi skulle slippa.

Att man är tjock behöver för övrigt inte betyda att kroppen mår dåligt. En överviktig som motionerar mår ofta bättre än en smal som inte gör det. Läste en artikel för ett tag sen som sa att övervikt i sig inte alls gjorde att folk dog i förtid. I dag på jobbet pratades det om en fyrtioårig kille som dött av en hjärtattack nyligen. En kommentar var att han ju var smal, men det har som sagt inte med saken att göra.

Och apropå träning så kändes det som att det släppte för mig i simningen i går. Tidigare har jag som längst klarat av att crawla fyra längder i sträck. I går lyckades jag med tjugotvå! Tänk om det kunde vara så stora hopp i alla grenarna och det i morgon visar sig att jag kan springa maran på under tre timmar. Så är det dock inte och det kände jag av i dag när jag snarare gick bakåt i löpningen med ett dåligt långpass där jag fick ont i underbenen jättetidigt.

Lästa böcker:
Jag vill ju bara se snygg ut naken! (Jonas Colting)

0 tankar kring ”Biobränslen

 1. Jag tycker det är jätteimponerande att du ändrat livsstil och nu tränar en väldans massa. Det mest imponerande är morgonpassen, det skulle jag aldrig palla!

 2. var colting-boken bra? Jag gillar inte riktigt hans stil på hans blogg, men jag är inte den som inte kan ändra mig.

 3. Lustigt. Till mig kom Jesus och sa "du behöver inte springa så mycket", och jag sprang inte så mycket.
  Efter att jag sprang i lördags har jag haft en djävulsvecka av förkylning, så han kan bestraffa också.

 4. är ju avundsjuk på dig att alla är så imponerande av dig. Jag får aldrig höra sådana saker.Får mest höra saker som "det där gör du bättre nästa år" eller "springer du bara 6 mil i veckan numera,du sprang ju 10 förut".

 5. Alva: Att träna på morgonen är nog det bästa tycker jag. Det är inte alltid så kul att gå upp ur sängen när man vet att man ska ut på ett träningspass på en gång men när man väl kört igång så känns det oftast bra. Och efteråt så är dagens pass avklarat och man kan ta det lugnt resten av dagen. Eller skulle kunna i alla fall. Nu har det ju blivit ganska mycket dubbelpass de senaste veckorna.

  morry: Ja, jag gillar den. Det var andra gången jag läste den. Väldigt motiverande. Förutom när han pratar mat. Enligt honom är det omöjligt att klara sig speciellt bra på vegetarisk och vegansk mat. Jag brukar säga att han är en riktigt bra idrottsman men hans andra åsikter är ofta direkt motsatta ens egna (och många andras om man läser kommentarerna i hans blogg). Han säger väldigt konstiga saker ibland. Men jag har börjat gilla hans blogg också faktiskt. Tycker han är riktigt rolig. Man ska nog inte ta allt han skriver på så stort allvar.

  Esbjörn: Som det verkar så borde du nog lägga ner löpningen. Han är inte rolig när han är arg.

  björn: Du får skaffa bättre vänner.

 6. Han umgås för mycket med sina postenkollegor. Själv vet jag nog ingen som inte är imponerad när jag pratar om honom, vilket är rätt ofta ändå.

 7. Ingen är imponerad av mig heller. Alla säger att jag borde träna mer och bättre. Min simlärare är dock nöjd.
  Jag är lite imponerad av björn.

 8. Din simlärare är väl till och med väldigt nöjd. Utmärkt teknik, eller vad var det han sa? Min lärare sa i och för sig i går att hon kände sig lite stolt över oss, men den kommentaren delade jag med tre andra så det är inte riktigt samma sak.

 9. nu har jag försökt läsa coltings blogg igen. Det går inte. Jag blev mer eller mindre förbannad i varje inlägg.
  Uääääh.

 10. Ja, man blir lätt det, men man kommer över det efter ett tag tycker jag. Eller så är det bara jag som är så förlåtande för att han är en sån cool idrottsman.

 11. Man behöver inte gilla honom som person för att läsa hans blogg. Det är troligtvis den blogg av en som tränar som jag mest ser fram emot uppdateringar av.

 12. Jag är imponerad av Fredde och Esbjörn. Esbjörn för att han äntligen tagit jesus till sitt hjärta och Fredde för att har så himla gamla morbid angel-skivor hemma.

 13. Dagligen kommer ett flertal människor fram till mig helt spontant och säger att de är imponerade av mig.

  Vasarunurå?!

 14. Det där var taskigt på riktigt.

  Du kommer ångra dig när du vaknar och är död.