Fixed gear

Dagen började med att jag kom in till kontoret strax efter tio. Jag somnar så sent nuförtiden. Sover ingenting känns det som. Att komma in så sent skulle kanske inte göra nåt om det inte samtidigt gjorde att mitt tidigare ganska stora antal inarbetade timmar har minskat väldigt snabbt den senaste tiden.

På eftermiddagsfikat uppmärksammades en artikel i DN som handlade om fixed gear-cyklar. De har fascinerat mig ända sedan jag i höstas hörde talas om dem för första gången när jag och Björn träffade hans grannes Vätternrundangäng för att diskutera den kommande säsongens träning. Sen dess har jag sett fler och fler cykelbud ha det. För den som inte vet var en fixed gear-cykel är så är den en cykel där det bakre kugghjulet är direkt fastsatt i hjulet så att när hjulet snurrar så snurrar tramporna, oavsett om man åker framåt eller bakåt. Det går alltså inte att hålla benen stilla utan det är bara att trampa på om cykeln rullar. Vi pratade vidare lite under fikat om de här cyklarna och jag tänkte att det vore kul att testa en nån gång, hur man nu skulle få ta i en sån.

Nån timme senare var det dags att sluta för jag skulle ut till Drottningholm och köra ett triathlonträningspass. Kort och hårt var det tänkt så sprintdistans passade bra tänkte jag: 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Simningen var även den här gången jobbig. Ungefär när det var dags att gå upp så kände jag att jag började komma in i det. Det är lite sent. Cyklingen var också jobbig eftersom man när det är så kort måste ta i ganska mycket hela tiden. Löpningen var inte heller den speciellt rolig. Jag slog dock mitt rekord på 5 km från förra årets Bellmanstafetten med flera minuter så det kändes bra ändå. Något har det i alla fall hänt det senaste året. Fredrik var inte med på träningspasset utan sprang i stället bredvid och tog kort på mig.

När motionerandet var över fick vi skynda oss eftersom jag, Fredrik, Hanna, Den riktige Johan och, visade det sig lite senare, Hannas bror Petter hade biljetter till The Dark Knight. Bråttom var det dock inte och vi var i god tid. Filmen var väldigt bra och framförallt var Heath Ledger oerhört bra som Jokern. En förstaplats på IMDb:s lista över de 250 bästa filmerna tror jag dock inte att den är värd.

Efter filmen pratade vi lite och kom på nåt sätt in på fixed gear och Petter berättar att han har en sån cykel och dessutom har den ståendes utanför biografen. Jag frågar naturligtvis på en gång om jag får testa den vilket går jättebra. Väldigt spännande tyckte jag. Vi gick ner till den ganska folktomma Drottninggatan (klockan var väl kvart över tolv kanske) för att ha ett bättre ställe än Hötorget att cykla på. Det första jag märkte med cykeln (förutom att den var väldigt snygg) var att jag hade svårt att ens få in fötterna i clipsen på pedalerna. De snurrade ju hela tiden! Men så fort det var ordnat så var det faktiskt inte så svårt som jag hade trott. Att bromsa normalt genom att helt enkelt hålla emot tramporna var inte speciellt svårt men det var lite krångligare när man skulle låsa bakhjulet helt i stället, även om jag lyckades några gånger. Petter var desto bättre och visade några trick han kunde. Det såg kul ut. Nu sitter jag och tittar på en fixed gear-film från San Fransisco och är sugen på att äga en själv. Som det är nu kommer det ju dock inte att ske. Det finns viktigare cyklar att lägga pengarna på just nu. (Filmen är för övrigt väldigt lik en skatefilm i stilen så man fastnar ju för den bara av den anledningen.)

Sedda filmer:
På väg med miss Daisy (1989)
Nikos the Impaler (2003)
Vive le tour (1962)
Jiddra inte med Zohan (2008)
The Dark Knight (2008)

0 tankar kring ”Fixed gear

 1. Så länge som tidernas mest överskattade film, gudfadern petas från första platsen så är jag nöjd.

 2. Vi skulle kunna bygga oss varsin fixed gear med billiga delar, om inte annat så för att lära sig att meka lite cykel.

 3. Det är fortfarande roligt att jag inte var med på passet utan sprang bredvid och tog kort. Du borde lägga upp lite fler kort från träningen.

 4. Men, vad var egentligen poängen med fixed gear? Är det bara att det är tufft eller fanns det någon annan fördel?

 5. Jag måste ju också tillägga att du är väldigt stilig i våtdräkt. Du borde bära våtdräkt oftare.

 6. fixed gear är trendigt bland ungdomarna och totalt livsfarligt för en själv och för omgivningen.
  Kom igen nu Mattias, försvara fixed gear nu!

 7. Björn: Du såg väl inte ens färdigt på Gudfadern?
  Fredrik: Ja, det vore kul att bygga en. Jag såg bara hemsk ut på de andra bilderna (inte fotografens fel tyvärr).
  Johan: Jag har mest varit fascinerad av att folk verkligen använder cyklar vars trampor snurrar automatiskt när man rullar och att cykeln rullar bakåt när man trampar bakåt. Nu när jag testat själv så vet jag också att det är väldigt kul till skillnad från en vanlig cykel. Annars kan jag tänka mig att folk även känner att det är lite friare att cykla på en sån. Ok, jag ska försöka ha våtdräkten på mig oftare.
  Björn igen: Att du säger så där visar antingen på att du inte testat att cykla på en (och därmed inte förstår att det inte är speciellt svårt) eller att du inte förstod hur man använder den (vilket dock inte känns så troligt). Du lär ju vara farligare både för dig och för din omgivning när du kommer på din Avélo Defect i 50 km/h på en cykelväg.

 8. Kanske att du kan kombinera våtdräkt och fixed gear på något sätt?

  Någon form av backhoppning på fixed gear där man landar i vatten kanske.

 9. Sånt där har jag sett. Cykling ner för backe ut i vatten alltså, inte med våtdräkt och fixed gear, men det ska man väl kunna lägga till utan större problem.

 10. jo jag har sett gudfadern. två gånger till och med. En bra film. Men kom igen. Den är ju sjukt jävla hypad. Folk har ju blivit lärda att tycka det är den bästa filmen och att tycka ngt är att häda.
  Jag fattar väl att det inte är svårt att cykla på den. Jag har åtminstonde bromsar på min cykel, vilket du verkar tycka är onödigt för att cykeln ska vara så hipp som möjligt.
  Eller strippar man cykeln för att den ska vara så snabb som möjligt. i så fall är den ju betydligt farligare än min cykel.

  Jag kör förövrigt väldigt sällan på cykelväg.
  Ditt hån av min cykel är ju bara ren avundsjuka. Men du kan ju cykla runt på din 9 kilos cykel. ;)

 11. Jag är ganska säker på att jag såg och gillade Gudfadern innan jag hört någon annans åsikt om den.

  Varför är den farlig då? Tror du inte man kan bromsa med den eller?

  Jag tjänar in det där kilot på de kilo i vikt du kommer gå upp den här veckan.

 12. Jag tycker nog fixedcyklar verkar väldigt farliga. Speciellt för omgivningen som inte bett om att bli påkörda av cyklar som inte kan stanna hastigt. Däremot tror jag nog att de är roliga att cykla på under ordnade omständigheter, dock inte i trafiken.

 13. När jag såg Petter köra och på de filmer jag sett så verkar det inte ta längre tid än för en vanlig cykel att stanna.

 14. Fixedgearcyklar är hursomhelst för hypade för att kännas riktigt intressanta.

 15. petter har säkert också haft sin prövotid och lärt sig bromsa.
  ok som jag förstått det så bromsar man genom att hålla pedalerna stilla så man får en sladd. Vet inte om jag tycker att det ger en så kontrollerad inbromsning.

 16. Till skillnad från en vanlig cykel som alla kan använda så fort de sätter sig på en menar du? Jag har ju bara provat en gång men jag tycker det verkar som att man i alla fall har lika bra kontroll som med en vanlig fotbroms.

 17. Hela idén med att överhuvudtaget färdas på en sådan där velociped är ju helt onaturlig. Jag skall rösta på KD i nästa val så vi får ett stopp på det här.

 18. Kan en singel speed också fungera genom att man kan trampa tramporna bakåt och därmed backa cykeln?

 19. En single speed som backar när man trampar bakåt är ju troligtvis en fixed gear. Eller hur menar du egentligen?

 20. En sådan lär ju vara sjukt mycket svårare att stanna med än fixed gear isåfall. Från hastighet h till 0 på 0 sekunder…

 21. Ja, det är inte så roligt. Man måste träna mycket innan man ger sig ut i trafiken med en sån.

 22. jag tvivlar inte på att du kunde cykla på den. Det jag skulle vilja se är när du panikbromsar framför en barnvagn i 30km/h.

 23. Hur gör du det när du ligger i tempobågen? Jag tror nog man kan panikbromsa om man lärt sig cykla ordentligt på den.

 24. Jag ligger knappast i tempobågen när jag kör i stan utan har då hela tiden två händer på bromsarna. Jag tvivlar på att de så kallade "hippa" människorna undviker stadstrafik med sina cyklar. Det handlar ju lite om att det ska vara lite farligt och trendigt.
  Men jag förstår liksom inte grejen riktigt, du som annars alltid ska vara så politisk korrekt. Här försvarar du cyklar som inte har bromsar och tycker det är världens självklaraste grej att de inte ska ha det.

 25. Man kan bromsa ett tåg med bara arm/benkraft också men det gör ju inte att det går fort eller är möjligt att göra i en paniksituation. Jag förespråkar bromsar på cyklar.

 26. Jag förespråkar bråk i blogkommentarer (dessutom förespråkar jag voodoofilmer och tacos).

 27. Men grejen är ju att jag menar att det GÅR att bromsa lika bra som på en vanlig cykel. Varför är det så svårt att förstå? På dig låter det ju som att jag tycker det är helt okej att köra med en cykel som det inte går att bromsa med och det är ju absolut inte det det handlar om.

 28. björn – körde inte du på någon tjej med din bakbromscykel för ett tag sen?

 29. Det låter ju inte helt orimligt att det går att bromsa lika bra, man har ju som samma möjlighet att skapa friktion mot marken bara man har möjlighet att låsa bakhjulet när man vill… Om man sedan dessutom kanske till och med kan öka friktionen genom att snurra bakhjulet bakåt så borde det ju göra att man kan bromsa fortare?

 30. Trubblet är väl kanske att det lär krävas en del muskelstyrka beroende på hastighet?
  Men egentligen är det ju bara blaj. Det är ju t ex inte så vanligt att folk rasar över det här rullbrädeåkandet som ungdomarna ägnar sig åt. Ingen broms där heller, och som de ser ut sedan!

 31. Nu har jag bestämt mig för att för alltid tycka illa om fixed gear cyklar.

 32. Johan: Precis vad jag tänker.
  Esbjörn: Om man låser hjulet så spelar det nog inte så stor roll vilken hastighet man har, men jag gissar ju bara här. I övrigt tycker jag att rullbrädesåkarna kunde dra upp byxorna i alla fall.
  Fredrik: Bra, jag gillar åsikter som inte kan ändras oavsett fakta.