Harsa Ski Maraton 2009

Nu är det gjort. 42 km plåga i 4.34. Nej, så farligt var det inte faktiskt. Det var en tvåvarvsbana och eftersom det var maratondistansen så fanns även en motsvarighet till Västerbron i form av en jättelång backe som då kom två gånger. Banans högsta punkt låg en halv kilometer över havet och höghöjdsträningen har det tyvärr varit lite si och så med den senaste tiden.

Vi hann alltså få ut våra nummerlappar. Det var inga problem alls som tur var. Vid starten ställde jag mig nästan sist. Jag skulle ju troligtvis inte åka om speciellt många. Första varvet kändes ganska bra (mina ljumskar gjorde ont från början p.g.a. träningslägret så jag räknar inte det). Mycket lättare än att springa en halvmara. Jag åkte till och med om några stycken.

Under det andra varvet blev det värre. Då började musklerna tycka att jag borde sluta. Kände mig helt okej uthållighetsmässigt i kroppen men skidning använder tydligen muskler jag inte är van vid att aktivera. Trots det så gick det ändå ganska bra.

Varje varv hade två vätskekontroller ute på banan och en vid varvningen. Jag stannade ett par minuter på varje för att dricka, valla, ta energigel och prata lite med funktionärerna. Vid den första kontrollen på andra varvet så pratade jag lite med en funktionär som sen fick ett telefonsamtal. Han verkade prata med tävlingsledningen och sa "Vem är siste man? … Jaha. Han står ju här." och så tittade han på mig. Jag skrattade. Jag sa sen att det var min första skidtävling så det kändes helt okej ändå. En lustigkurre frågade om det var första gången jag åkte skidor också på vilket jag svarade "Nej, det var förra helgen." Det gav en del skratt. Mitt jobb var gjort där så jag åkte vidare.

Efter det så blev det väl bara värre och värre men samtidigt aldrig riktigt hemskt. Jag tyckte det var en bra första skidtävling. Kanske lite missnöjd med tiden dock. Per och Olle åkte nästan en timme snabbare.

Nu sitter jag i baksätet i bilen med chips och Jolt. Jag brände mer än 3000 kcal. under loppet så det känns okej. Kommer nog somna ganska lätt i kväll.

0 tankar kring ”Harsa Ski Maraton 2009

  1. Först och främst: det där var ett väldigt långt inlägg för att vara skrivet som ett MMS. Jag är ganska nöjd med det.
    I övrigt: tack!
    Morry: Om en vecka är det Engelbrektsloppet. 60 km plåga blir det då.

  2. Det beror på hur man ser det. Jag lade på totalt två lager utöver det jag hade på skidorna sedan tidigare. Otto vallade ju till mig på lägret. Kör med det fortfarande. Jag fattar ingenting av vallning så nej, jag är inte duktig.