Fildelning

Jag känner att jag måste säga något om det här med The Pirate Bay-rättegången. Jag fascineras över hur lite många som uttalar sig förstått. En konstig sak som upprepats ett flertal gånger av personer från de kapitalintressen som Alliansen verkar lyda nuförtiden (vad hände t.ex. med löftet om att INTE kriminalisera över en miljon svenskar över en natt?) är t.ex. att domen skulle ge dem chansen att utveckla lagliga alternativ. Vad i hela friden har domen med det att göra? De försöker skylla deras inkompetens på fildelningen när det egentligen är deras eget fel att den blivit så stor som den blivit. Hade de inte så envist hållit kvar vid gammelmodiga affärsmodeller med fysiska produkter i fysiska butiker utan i stället utvecklat bra tjänster på nätet så hade det inte gått så här långt. Vill kunderna inte ha ens produkter längre så får man antingen utvecklas eller gå under. Musik- och filmindustrin har av någon anledning hittills i alla fall inte valt det tidigare. Varför kommer Spotify först nu t.ex.? Och varför dröjde det så länge innan DRM-skyddet på musik började tas bort?

Musikindustrin verkar vara före filmindustrin här. Apple och CDON är två exempel på bolag som skrotat DRM eftersom det gör att kunderna köper mycket mindre musik när det är krångligt att spela upp den. Alla utom mediebolagen visste att DRM var dåligt. De får faktiskt skylla sig själva när de inte lyssnar på vad deras kunder vill ha.

Filmbolagen verkar tyvärr lite segare med att hänga på trenden med att lämna DRM. Alla sajter för film (i alla fall alla jag hittat) använder något slags DRM-skydd vilket t.ex. gör att de som inte kör Windows (med något enstaka mindre bra undantag som klarar Mac OS X) inte kan använda tjänsten alls och de andra kan inte spela upp sina köpta filmer på det sättet som de själva vill.

Alla utom en. I går hittade jag Headweb. De har funnits i ett par år och använder sig helt och hållet av DRM-fri film och nu har de även kommit med en Linux-version av sin klient. Även utan den klienten så har man dock sedan en tid tillbaka kunnat hyra film. När man laddar ner en film man köpt så använder klienten sig av BitTorrent-tekniken. Hjälper man till att dela ut filmen till andra kunder så får man som tack för att man delade med sig av sin bandbredd poäng som man sen kan använda till att hyra eller köpa fler filmer.

Jag tycker det här känns väldigt lovande och jag blev medlem och installerade programmet i går. Jag ser inte så mycket film just nu men när jag får tid så ska jag testa tjänsten ordentligt. Det finns dock ett men och det är inte så svårt att gissa vilka som förstör allt det bra: filmbolagen. Utbudet på Headweb är så där. De har en hel del filmer men vad jag märkt hittills så verkar många av de större titlarna saknas. Skälet till det är att flera av de större bolagen inte vill släppa sina filmer till Headweb utan DRM-skydd. Det är ju så idiotiskt så man kan bli galen. Här finns ett jättebra alternativ och det som gör att de inte får fler kunder är att filmbolagen ställer sig på tvären. Som om deras filmer ändå inte går att få tag på på närmaste fildelarsajt. Steve Jobs har en bra kommentar om det här som passar bra: “DRM restrictions only hurt people using music legally. Illegal users aren’t affected by DRM.” Förhoppningsvis lyckas dock Headweb övertala filmbolagen. Då tror jag att det kan utvecklas till en väldigt bra filmsajt.

Tillbaka till The Pirate Bay-rättegången. Det sjuka med domen är att det enda de gjort är att i princip tillhandahålla en tjänst där man kan lägga upp länkar. Att vissa av länkarna leder till upphovsrättskyddat material (en stor del gör det inte) bör inte de stå till svars för. Det är som om bredbandsbolagen skulle vara medhjälpare eftersom de tillhandahåller linor som gör att den olagliga fildelningen är möjlig. Eller ett ännu bättre exempel: det går lika lätt (kanske lättare till och med, jag har lite svårt för TPB:s sökfunktion) att via Google hitta en torrentfil att ladda ner, t.ex. den senaste Vin Diesel-filmen som vi alla vill se: Fast and Furious.

Ett av de dummaste påståendena läste jag dock alldeles nyss i en ledare på dn.se: En viktig dom. Där står det, i sista stycket, följande: “Pirate Bay hör nu till historien.” Det är så otroligt roligt skrivet. Är det bara för mig den här länken fortfarande fungerar: The Pirate Bay. Det finns bara fyra personer som den här domen kommer påverka och det är de fyra dömda. TPB:s servrar står sedan flera år tillbaka inte längre i Sverige och har flera speglar och kommer därför inte gå att stängas ner bara för att medieinsdustrin vann den här rättegången. Piratpartiet har för övrigt fått 7 000 nya medlemmar sedan domslutet i går och deras ungdomsförbund är nu landets största politiska ungdomsförbund. Medieindustrin är inte de som tjänat på det här även om de gärna vill få det att låta så.

Sedda filmer:
Blindness (2008)

0 tankar kring ”Fildelning

 1. Som jag fattar det är den avgörande skillnaden (mellan t.ex. Google och TPB) att TPB haft uppsåt att underlätta upphovsrättsbrott.
  Även om jag inte håller med om slutsatsen har jag svårt att inte hålla med – TPB har en ganska tydlig "pirat"-profil.

 2. Ja, de har ju varit lite störiga när det gäller det där men jag tycker det känns som att det mest varit för att bl.a. amerikanska pengaintressen inte ska komma och bestämma vad som ska finnas på internet. Lite som när Bahnhof och AllTele går ut med att de inte vill lägga sig i vad folk använder deras tjänster till.

 3. Artikel som behandlar lagliga alternativ:
  http://www.fokus.se/2009/04/upp-till-bevis/

  Peter Alvarsson från Headweb verkar bra men sen kommer VD:n för Warner Bros i Sverige, Lars Håkansson, och visar att filmindustrin själva inte förstått nånting. Om man t.ex. har den här inställningen: “Det spelar dessutom ingen roll vilken affärsmodell man har så länge det finns illegal nedladdning.” så är det inte speciellt svårt att förstå att de har problem. Piratkopieringen kommer inte försvinna. Det är bara att leva med det och försöka komma fram med bra alternativ så att fler människor väljer det i stället.

 4. Jag tycker du ska vara lite försiktig med vad du länkar till i din blogg. Rätt som det är måste du betala 30 miljoner kronor.

 5. Det vore lite jobbigt att vara skyldig någon 30 miljoner.

  De har väl tyvärr aldrig varit speciellt frekventa men ibland blir jag tillräckligt upprörd för att skriva om ett ämne.

 6. Jag tycker att domarna känns väldigt oproportionerliga det brott det handlar om. Men jag har också tänkt att det betyder att om fyra personer som driver den största torrentsiten i världen blir skadeståndsskyldiga 7.5mkr var så kan ju knappast enskilda fildelare få speciellt höga skadeståndskrav.

 7. Jag tror TPB har runt 20 miljoner användare så det blir väl 1,50 kr för en person då. Fast det gällde väl bara några verk det där, inte allt som finns på sajten.

 8. Jag länkade till en torrent med kents senaste skiva i Kents forum för några år sen. Gissa om kidsen blev arga på mig. Sen skulle de stänga av mig från det forumet för all framtid. jobbigt.

 9. Jag tycker mig minnas det där. Tror faktiskt jag var hemma hos dig den kvällen.