Ja till respekt

Den här reklamen från Svenska kyrkan finns på bussarna just nu:

Den där frasen – “Vi tror på en Gud som inte gör skillnad på människor.” – får mig att undra över en sak. Är det Svenska kyrkan som bytt ut guden de tror på eller är det deras gud som ändrat åsikter?

Sedda filmer:
I'm Still Here (2010)

15 tankar kring ”Ja till respekt

 1. Att man t.ex. tills väldigt nyligen gjort skillnad på homo- och heterosexuella människor.

 2. Man anpassar sig och blir modern. Det vore kanske illa om man inte kan förnya sig på 2000 år.

 3. Ja, det vore verkligen illa, men när det gäller religioner så är det inte människor som bestämmer vad som är rätt och fel utan någon annan (enligt utövarna alltså). I det här fallet är det kristendomens gud. Han/hon har alltså ändrat åsikter till något som stämmer mer överens med dagens moral. Jag tycker det är väldigt fascinerande att det är så. Vanligtvis låter det som att det guden förespråkar är evigt.

 4. Det är alltid människorna/utövarna som bestämmer vad som gäller genom deras tolkningar.

 5. Ja, jag vet det, men som troende kan man ju inte säga en sådan sak. Om det i slutändan ändå är människorna som bestämmer innehållet i religionen så skulle det ju göra alla gudar överflödiga.

 6. Om man gör en sådan tolkning ja. Jag vet inte riktigt vad du vill med det här inlägget.

 7. Jag vill poängtera precis det, att det är en själv som bestämmer ens moral, även när man är religiös, och att även Svenska kyrkan visar det ganska tydligt ibland. Hypotesen om en gud tillför inget ens när det gäller moral.

 8. Menar du att moral skulle vara något genetiskt nedärvt som inte är beroende av ens omgivning och uppfostran?

 9. Som med hjälp av religion har satt upp ett “regelverk”, där moral ingår, för att leva sina liv. Dessa regelverk/religioner utvecklas och förnyas sedan olika snabbt och i olika riktningar.

  Naturligtvis kommer begreppet från människor precis lika mycket som olika religioner gör.

  Jag är fortfarande osäker på vad det är du vill säga med fotot och texten i ditt inlägg?

 10. Ja, jag märker det. Men vi verkar tänka ganska lika om det här i alla fall så vi kanske ska fortsätta diskussionen i verkligheten i stället för vi kommer nog inte längre här känns det som.

 11. Ja det kan vi göra. Jag tycker hursomhelst att det är bra att så många institutioner som möjligt inte tycker att man skall göra skillnad på folk.

 12. Säger bara som Sinéad O’Connor. “Det är människan skrivit bibeln och därmed gjort en tolkning av Guds ord och kristendommens utövare har sin tolkning av bibeln.”
  Finns det bevis på att Gud sagt att ex. homosexualitet är fel? Nej, för det är människor som utövar kristendomen som sagt det. Gud älskar ju alla.

Kommentarer inaktiverade.