Högskoleprovet

Under lördagen gjorde jag högskoleprovet. Jag har velat göra om det de senaste åren men det har inte blivit av förrän nu. Jag har tänkt att det vore kul att se om jag har blivit något bättre på de 12-13 år som gått sedan senast jag skrev provet. Flera av delarna är ju sådana man lär sig mer av ju fler år som går. Jag tänker mig t.ex. att jag läst mer av både engelska och svenska texter plus att jag i snitt sett säkert runt hundra otextade engelska filmer per år de senaste tio åren. Något borde det ju ha lärt mig. DTK (diagram, tabeller och kartor) kan nog också ha blivit lite bättre. NOG (mattedelen) borde vara den enda delen som eventuellt stannat kvar på samma nivå eller blivit något sämre (jag tror jag hade ett fel förra gången), speciellt då jag inte räknat ut något lite mer komplicerat utan miniräknare på väldigt länge nu.

Jag skulle göra mitt prov vid Norra Real. Det var första gången på ganska länge som jag var i en gymnasieskola tror jag. Det var sig dock väldigt likt i klassrummen. Overheadapparaten stod vid katedern, i fönstret fanns en kassettbandspelare och på väggen satt diverse grupparbeten. Den skillnad som de senaste 15 åren gjort var att det fanns lite fler tekniska prylar installerade. T.ex. så fanns det permanent både en tjockteve med kombinerad VHS- och DVD-spelare på väggen, en ganska ny projektor uppsatt i taket och en dator på katedern. Skönt att se att det skett någon utveckling i alla fall (en kille klagade dock direkt när han kom in på DVD-spelarens display som blinkade så där som de brukar kunna göra).

Första blocket visade sig vara LÄS. Precis som förut så kändes den ganska jobbig. Jag hade en känsla av att jag gissade på nästan allt. Fredrik försökte hjälpa mig genom att säga att det skrivna ordet bygger på gissningar och lösa antaganden så det gick nog bra för mig.

Nästa block var testdelen för nästa prov. Eftersom det är en ny sorts prov i höst så var det annorlunda än det brukar vara. Lite kul, och så behövde man inte känna stressen att man måste prestera. Förut när jag gjorde högskoleprovet så visste man inte vilket block som var testdelen. Det här var mycket skönare.

Sen var det NOG. Den kändes rätt okej, men det gör den alltid och ändå missar jag nånting. Någon fråga hann jag dock inte tänka igenom helt och hållet.

ELF och ORD kom sen. Stressigt på ELF och texten till de sista fyra uppgifterna hann jag inte alls läsa igenom. Tur att det var uppgiften där man bara ska fylla i orden som fattas. Jag tror jag brukade ha lite svårt för det men det kändes misstänkt lätt den här gången. Det är ju ofta så på högskoleprovet att de försöker lura en. Därför tänker jag att om svaret kommer för fort så är det bäst att tänka ytterligare en gång. Den engelska läsförståelsen verkar dock inte fungera på det sättet.

ORD kändes bra. Tror inte det var något ord som jag inte kände igen alls och även om resultatet inte visade sig vara riktigt så bra som jag trodde det skulle vara så hade jag nog minst tio fler rätt än jag brukade ha på 90-talet. Efter provet i kassakön på Hemköp så hörde jag en tjej i gymnasieålder prata i telefon och säga ungefär “Men allvarligt, har du nånsin hört uttrycket ‘pudelns kärna’, vad fan är det liksom?!”

Dagen avslutades med DTK. Jag trodde det skulle vara det lättaste blocket, och det hade det varit också om man hade fått ha miniräknare, men det visade sig bli det jobbigaste. Jag satt alldeles för länge med uppgifterna i början och blev tvungen att stressa igenom de sista frågorna. Hann knappt förstå diagrammen i de sista uppgifterna men lyckades väl göra något slags överslagsräkning på de två tillhörande frågorna.

Klockan 17 skulle facit läggas upp på hemsidan och efter att ha väntat att på den överbelastade webbservern skulle komma igång igen så visade det sig att nästan alla mina känslor hade varit helt fel. På proven som kändes bra så gick det dåligt och tvärtom. Jag hade flera fel (runt fem) på varje del av LÄS, NOG och ORD och bara ett fel vardera på ELF och DTK. 105 av 122 totalt. Eftersom felen var fördelade helt annorlunda än det känts som och jag nog också trodde att jag skulle haft fler rätt totalt så kände jag mig rätt missnöjd. Om de andra som skrev inte var otroligt mycket duktigare än de brukar vara så borde det dock räcka till minst 1,8 och kanske även 1,9 om jag har tur. Det är väl rätt okej ändå, även om 2,0 så klart är bättre. Jag får se till att skriva det nästa gång.