Sammanfattning av 10-talet – år 2013

Stålmannenfilmerna med Christopher Reeve under nyårsdagens filmmaraton, och både Pite havsbad (“Ett roligare resmål”) och Nordpoolen i Boden som äventyrsbad med kortare besök i Haparanda och Finland samt övernattning i Luleå. Senare i månaden blev det Åre med Dynabyte igen. Den här gången vågade jag åka den svarta backen.

Palt åts på Paltzerian.

Jag och Esbjörn var på uppträdande med barndomsidolen Carl-Einar Häckner på Södra Teatern i januari. Vi satt längst fram. Och jag hamnade på scenen. Kanske mest för att det bara var jag som räckte upp handen när han bad om frivilliga.

På scenen med Carl-Einar Häckner.

Efter vår USA-resa 2011 hade Per och jag samlat ihop en massa poäng att resa för så han ordnade en överraskningsresa. Vi skulle ses på Arlanda var det enda jag visste. Då och då under resan fick jag kuvert att öppna som avslöjade nästa resmål. Vi åkte till Alicante, Palma de Mallorca och sen Berlin som avslutning. Väldigt rolig resa.

I mars fick jag en oväntad avi om att jag hade ett brev att hämta ut. När jag öppnade det var det en flaskpost. Det visade sig vara en flaska med ett brev i som jag, min lillebror och vår kompis Petter hade skrivit och slängt i Mälaren över tjugo år tidigare. Och nu hade någon hittat det, lagt ner en del jobb på att leta reda på min nuvarande adress och sen skickat det till mig.

Samma månad råkade jag på Lena på en restaurang i Hornstull. Hon trodde jag var där på dejt.

Jag provade på en ny sak med löpningen under våren och sprang en mil om dagen i 50 dagar i rad. Lite slitigt i början men gick bra. Jag bestämde mig under den tiden också för att anmäla mig till Black River Run, ett lopp på 100 miles, cirka 160 kilometer. Egentligen skulle jag springa 50 miles men när jag kollade hemsidan hade de just det här året infört den dubbla distansen och det kändes konstigt att välja något kortare då. Efter en lång diskussion med min närmaste ultraexpert Maria blev det bestämt.

Vi lanserade Veganistan den 23 maj. Sen hade jag och Lena vår första längre tid ensamma när vi gick till Söder från Kungsträdgården efter att ha ställt ut med Veganistan på Vegoforum två dagar senare.

Det här var också året med mer lingång än jag är van vid.

Parloppet i juni med Fredrik som vanligt, och sen också Söder Runt där jag gjorde mitt personbästa på milen på 40.36 som står sig fortfarande. Samma månad sprang jag även mitt första traillopp strax söder om Stockholm och gillade det starkt. Det var bra förberedelse för Fjällmaraton utanför Åre senare under sommaren som gick över tre fjäll med bland annat en två timmar lång uppförsbacke men ändå med massor med endorfiner de sista sju kilometerna nedför berget och in i mål.

Uppförsbacke.

I augusti fick jag den tråkiga nyheten att min ena farbror dött. Det kändes lite overkligt, han var inte så gammal. Något som var roligare var att Andreas och Cilla förlovade sig.

Jag ställde upp i Bellmanstafetten det här året tillsammans med fyra andra från Vegan Runners IK. Vi kom på femte plats av 528 lag och fick pris. Om jag inte hade varit med hade det gått ännu bättre. På Stockholm Halvmarathon under hösten slog jag dock personbästa och sprang in på 1.28.31.

I september kom till slut Black River Run, 100 miles löpning. Tio varv på en 16 kilometer lång bana runt Svartån i Västerås. I och med det hade jag också sprungit varje dag i ett halvår. Till hjälp och stöd hade jag de fantastiska Fredrik och Maria vid varvningen och som pacers ute på banan under de sista varven. Målet var att klara det på 24 timmar för då skulle jag få ett bältespänne (vanligt på 100 mileslopp). Och jag sprang i mål på 23.52. Och jag tänkte “aldrig mer”. Men en vecka senare anmälde jag mig till Täby Extreme Challenge 2014, en annan tävling på 100 miles.

Black River Run. Promenad med fika, som alla ultramaraton.

Månaden efter var det dags för höstresa med Dynabyte till Italien. Vi bodde vid Iseosjön, gick på lina på en ö och besökte Bergamo.

Och i början av november sprang jag Frankfurt Marathon och satte personbästa med min tid på 3.26.16 som tyvärr fortfarande står sig. Jag var fortfarande väldigt sliten i benen från Black River Run och de blev väldigt stumma ganska tidigt i loppet så jag känner mig nöjd med det resultatet.

Nyår firades med Johan och Diana på Kungsholmen.